onderzoek

Het geslacht van schildpadden ligt niet bij de geboorte vast zoals bij bijvoorbeeld zoogdieren of vogels. Bij een hoge broedtemperatuur maakt het embryo meer vrouwelijke geslachtshormonen aan waardoor het embryo zich ontwikkelt tot een vrouwtje. Bij de Griekse landschildpad ligt de omslagtemperatuur op 31,5 °C, beneden de 30 °C zullen er merendeels mannetjes geboren worden, boven de 32 °C overwegend vrouwtjes.

Figuur naar Eendebak (1995) Incubation Period and Sex Ratio of Hermann’s Tortoise. Chelonian Conservation and Biology, 1(3): 227-231
Veel kwekers broeden de eieren uit boven de omslagtemperatuur om vrouwtjes te kweken. Het is opvallend dat veel schildpadjes schildafwijkingen (anomalieën) hebben. Dit schaadt de gezondheid niet maar mooi is anders. De oorzaak hiervoor is niet duidelijk, in de literatuur worden verschillende oorzaken aangegeven: genetische factoren, milieu verontreiniging, te hoge of te lage broedtemperatuur.
Ook bij mijn nakweek hadden 9 van de 21 (43%) schildpadjes deze anomalieën. Om dit te verbeteren ben ik samen met een lid van de Nederlands Belgische Schildpadden Vereniging een onderzoek begonnen.

ontwikkeling van een schildpadembryo. bron RIKEN
Tijdens de embryonale ontwikkeling wordt tussen dag 10 en 20 het schild aangelegd, het geslacht wordt tussen 20 en 35 dagen bepaald. Om toch vrouwtjes te kweken maar zonder anomalieën bebroed ik de eieren de eerste 19 dagen bij 28°C, daarna bij 32°C.De op deze manier bebroede eieren resulteerde in een veel beter resultaat. Bij mijn nakweek had slechts 1 van de 43 schildpadjes (2 %) nog anomalieën. Het geslacht van de dieren is nog niet te bepalen, daarom vraag ik de nieuwe eigenaren mee te werken aan het onderzoek en mij het geslacht door te geven als dit zichtbaar is (gewicht> 325 gram).