huisvesting

Testudo hermanni boettgeri is de oostelijke ondersoort van de Griekse landschildpad en Testudo hermanni hermanni is de westelijke ondersoort. De oostelijke ondersoort leeft in een groot verspreidingsgebied van Oost Italië tot in Turkije en in noordelijke richting tot in Bulgarije en Roemenië. De biotoop waar de dieren van nature voorkomen zijn open boshellingen met struiken en kurkeik, weiden, wijn- en olijfgaarden.
Natuurlijk biotoop van Testudo hermanni boettgeri in Kroatië (foto's  Otto Høj Madsen)

Een volwassen vrouwtje kan een lengte bereiken van ongeveer 25 cm en een gewicht van 2-2,5 kg, de mannetjes blijven kleiner tot ongeveer 1,3 kg.

Alleen of in een groep
Schildpadden zijn niet echt groepsdieren maar levenslang alleen houden is het andere uiterste. Minimaal twee schildpadden kan ik daarom sterk aanbevelen. Ik heb een schildpad opgevangen die 30 jaar alleen is gehouden, hij ziet mijn schoenen als rivaal of partner. Gelukkig herkent hij nog wel soortgenoten en heeft na een paar jaar gewenning voor nageslacht gezorgd, maar verknipt is hij wel.

Huisvesting jonge dieren
De jonge schildpadjes kunnen het beste binnen gehouden worden in een terrarium. Een aquarium van 60 of 80 cm lang is de eerste twee jaar voldoende. Het is belangrijk om voor voldoende ventilatie te zorgen zodat de luchtvochtigheid niet te veel oploopt, het terrarium moet daarom niet afgedekt worden. Daarentegen is het wel belangrijk dat de bodembedekking vochtig is, anders ontstaat bultvorming van het schild.
http://us.123rf.com/400wm/400/400/isselee/isselee1103/isselee110300339/8972496-hermann-de-schildpad-testudo-hermanni-wandelen-in-de-voorkant-van-de-witte-achtergrond.jpg
Schildpad met bultvorming. Foto bron: www.reptielenforum.nl
Cocopeat, verkrijgbaar bij het tuincentrum, is hiervoor uitstekend geschikt. Een laag cocopeat van ~6-8 cm wordt met een laagje stro of bladeren afgedekt, de dieren kruipen hier graag onder weg. Verder voorkomt de afdeklaag dat het voer te vies wordt. Het is belangrijk om af en toe te sproeien en ervoor te zorgen dat de bodembedekking vochtig blijft. Na een jaar of drie, zijn de dieren minder gevoelig voor bultvorming en kunnen ze droger gehouden worden. Als verwarming kan een gloei- of halogeenlamp dienen (zie http://landschildpad.blogspot.nl/p/lampen.html), onder deze lamp moet het aanvoelen als in de zon. Wanneer het te warm is onder de lamp, gaan de dieren vaak naast de warmtespot zonnen. De lamp kan dan vervangen worden voor een lager wattage of hoger gehangen worden. ’s Avonds moet de lamp uit zodat het afkoelt.

Huisvesting oudere dieren
Als de dieren wat groter zijn en niet meer een gemakkelijke prooi zijn (voor bv. kraaiachtigen, reigers, honden of katten), kunnen ze op zonnige dagen prima in een Nederlandse tuin buitengehouden worden. Met wat aanpassingen kan het seizoen verlengd worden van de lente tot en met de herfst. Het is hierbij belangrijk dat de dieren vooral van de ochtendzon kunnen profiteren.
DSCF9977
Bovenaanzicht van het buitenterrarium. De kas in het midden is in tweeën gedeeld. De mannetjes zitten van mei tot november in  het rechter compartiment deze heeft een uitloop naar het onderste deel; de vrouwtjes zijn gehuisvest in het linker deel van de kas die een uitloop heeft naar het het grootste (bovenste) gedeelte van het terrarium.

Om aan de warmte behoefte van de schildpadden te kunnen voldoen moet een extra opwarmplaats worden aangelegd in de vorm van een zogenaamde koude kas met vrije toegang naar de tuin. Zelfs bij bewolkt weer is het hierin al gauw een paar graden warmer dan daarbuiten en met een zonnetje loopt de temperatuur al snel op.
De kas heeft een schuifdak zodat het gemakkelijk toegankelijk is voor werkzaamheden.


Voor de koude dagen kunnen er eventueel warmtelampen worden aangebracht. De lampen worden geschakeld door een gecombineerde thermostaat schakelklok (Sygonix).
De warmte lampen in de kas worden geschakeld door een gecombineerde thermostaat schakelklok. Wanneer de temperatuur beneden de 20°C daalt tussen 9:00 en 18:00 gaan de warmtestralers aan.

Het snoer van de voeler is door een tuinslang heen geleid zodat de isolatie niet wordt aangetast door UV. De fles die over de voeler is geplaatst zorgt ervoor dat de temperatuur snel oploopt als het zonnetje schijnt waardoor de warmtestralers uitgeschakeld worden.
Aan het einde van de herfst, zodra de nachtvorst intreedt, worden de dieren overgebracht in een kist gevuld met droog stro of hooi in een vorstvrije ruimte. Dit kan bijvoorbeeld een schuur, de kruipruimte onder het huis of eventueel een koelkast zijn, zolang de temperatuur maar tussen de 4 en 10°C ligt. Houd er rekening mee dat er geen vraatschade kan ontstaan door muizen of ratten. Bij mij gaan de volwassen schildpadden ongeveer vier maanden in de winterslaap, afhankelijk van het weer.